7.09.2010, 0:34 UTC+2

Nie jesteś zalogowany

• Zaloguj
PuNk

Nowicjusz

1

13.03.2010, 10:18

Do wszystkich wikingów, i nie tylko...

Wszyscy mówią, że mitologia grecka jest najfajniejsza... :thumbdown: nie prawda... przeczytałem ją i jest nudna, za to pryskam szacunkiem i zachwytem do mitów skandynawskich o Odynie, Thorze i innych bogach Asgardu... Serdecznie polecam... :thumbup:
  • Idź na górę strony

Amarantha

Średnio zaawansowany

Zawód: miłosny

2

13.03.2010, 10:38

a ja się kiedyś zachwycałam egipska mitologią, później indyjską.skandynawską też:)
zawsze najbardziej jednak ciekawiło mnie w tym wszystkim, jak zgrabnie chrześcijaństwo czerpało z tych wierzeń.

"Myślałam, że życie to kabaret. A ty mi mówisz, że jeden wielki orgazm"
  • Idź na górę strony

PuNk

Nowicjusz

3

13.03.2010, 10:46

No to szacun ;p mnie też interesują mitologie ale lektury trza czytać... D;
  • Idź na górę strony

Amarantha

Średnio zaawansowany

4

13.03.2010, 10:59

tak, mnie też schodzi teraz czas na czytaniu lektur, dużo gorszych niż tych licealnych :P

• Idź na górę strony

PuNk

Nowicjusz

5

13.03.2010, 11:07

Nie lubie krzyżaków, pana tadeusza i dziadów... :thumbdown: :thumbdown:
  • Idź na górę strony

6

14.03.2010, 15:17

Jeśli chodzi o książki dla wikingów to polecam Harry'ego Harrisona i jego serię "Młot i Krzyż". Na prawdę ciekawa ;)
  • Idź na górę strony

7

14.03.2010, 22:52

a ja się kiedyś zachwycałam egipska mitologią, później indyjską.skandynawską też:)
zawsze najbardziej jednak ciekawiło mnie w tym wszystkim, jak zgrabnie chrześcijaństwo czerpało z tych wierzeń.
Mitologia skandynawska zaczerpnęła kilka motywów z chrześcijaństwa jak i z innych religii. Jesli chodiz o mitologie grecka to nim się ja z krytykuje warto sie zapoznać z innymi opracowaniami nie tlyko Parandowskim który pisał dla dzieci.
Chrześcijaństwo nie tylo co czerpało ale zezwalało na wytworzenie sie sanskrytu ludowego polegającego na tak zwanej dwuwierze czyli zachowaniu starego systemu wierzeniowego pod nazwami chrześcijańskimi boga diabła i świętych a raz na wtłaczaniu w swój obrządek wielu świąt i symboli z nimi związanym w swą religie.
DDS
  • Idź na górę strony

Amarantha

Średnio zaawansowany

8

15.03.2010, 9:50

czyli na jedno wyszło.
czerpanie/zezwalanie.
i jeszcze to sprytne ustawianie świąt na świętach pogańskich, które ludzie wyznawali.

ale.
sanskryt to język(w dużym skrócie), chyba źle użyłeś słowa.
;)

• Idź na górę strony

9

15.03.2010, 10:47

Raczej źle sformułowałem całe zdanie :P Sanskryt to język sakralny braminizmu i słowo to niekiedy naciąga się do innych "języków" systemów wierzeniowych - chyba znów namieszałem :P
DDS
  • Idź na górę strony

Amarantha

Średnio zaawansowany

10

15.03.2010, 11:33

ale Ty nie ucz ojca robić dzieci, ja doskonale wiem co to jest sanskryt :P
ale nie ma on nic wspólnego z wierzeniami, no chyba, że tyle, że nim zapisywano się wierzenia. ale żeby zaraz sakralny?:P
;)

• Idź na górę strony

11

15.03.2010, 11:42

Ech pani teraz mnie sprawdza? Chyba sie rozmijamy na elemencie sanskryt - sakralny jeżyk braminizmu a sanskryt klasyczny język indyjsko-hinduski.
DDS
  • Idź na górę strony

Sargon Wielki

Nowicjusz

Zawód: Student archeologii orientalnej i antycznej

12

15.03.2010, 15:06

Chrześcijaństwo czerpie z wielu religii i to jest fakt nie podważalny. Ale myślę, że to normalna kolej rzeczy:)Weźmy choćby religie sumeryjską, od nich to każdy zrzynał ile się da;)poczytajcie sobie mit o potopie:) Noe to według Sumerów to Ziusudra, według kolejnych ludów kończąc na Babilończykach to Utnapisztim:)Jest duuuużo więcej analogi:)Od ludów bliskowschodnich, Czerpali Grecy od greków i ludów blisko i dalekowschodnich Rzymianie:)a my tak naprawdę po trochu od każdego:)Z tą jedyną różnicą,że zamieniliśmy politeizm na monoteizm, ale czy tak do końca?wierzymy w Trójcę Świętą, Maryję i masę świętych i im także oddajemy cześć:)Przyznam się, że mitologię skandynawską znam na poziomie podstawowym,ale myślę warto to nadrobić:) Pozdrawiam
  • Idź na górę strony

13

15.03.2010, 15:18

Noe nie koniecznie musi być pożyczką z mitologi sumeryjskiej, potop jest to stary substrat prawie każdej "religii" nawet w mitologi indyjskiej znajdujemy motyw o budowie przez bogów świata jako łodzi unoszącej się na wielki oceanie a ostatnio mówi się nawet ze mity związane z początkiem i końcem świata oraz potopem opisują uderzenie komety w ziemie około 10tys lat temu .
Nie nadużywał bym słowa chrześcijaństwo dlatego ze było wiele odłamów odrzucajacych Marie, dogmat Trójcy i świętych (którzy są tak wszędobylscy w odłamach tzw ortodoksyjnych chrześcijan).
DDS
  • Idź na górę strony

Amarantha

Średnio zaawansowany

14

15.03.2010, 20:44

tylko dlaczego chrześcijanie się tak oburzają, gdy im się "wytyka" podobieństwa ze "starymi" religiami ;)
ten Jezus to miał łeb, jak boga kocham :D:D:D

a co do braminizmu, jakoś nie wydaje mi się żeby było coś takiego jak sakralny język braminizmu, braminizm jest indyjską religią, sanskryt to Indie. uważam więc to jeden i ten sam język.zwłaszcza, że nie mogę znaleźć żadnych informacji o sakralnym języku braminizmu.
oczywiście, teksty religijne w sanskrycie są zapisywane, ale nie ma raczej dwóch odmian sanskrytu.

• Idź na górę strony

15

15.03.2010, 23:07

Mały słownik religioznawczy wymienia sanskryt jako nazwę dawnego języka sakralnego braminizmu.
DDS
  • Idź na górę strony

Sargon Wielki

Nowicjusz

Zawód: Student archeologii orientalnej i antycznej

16

16.03.2010, 1:09

Przeczytaj mit o potopie...podobieństwa są ewidentne. Poza tym jest to najstarszy spisany zabytek literatury światowej. To,że w innych religiach pojawia się motyw potopu nic nie wyjaśnia.Przeczytaj mit o Gilgameszu, podobieństwa do mitologii greckiej są ewidentne(przewoźnik w krainie zmarłych). Człowieka ulepiono z gliny podobnie jak jest to opisane w Księdze Rodzaju Nie twierdzę, że z pewnością wszystkie mity zaczerpnięto od Sumerów ale część z pewnością:)

Ten post był edytowany 2 razy, ostatnio przez "Sargon Wielki" (16.03.2010, 1:40)

• Idź na górę strony

Amarantha

Średnio zaawansowany

17

16.03.2010, 8:39

dobra Panie Fugazi, może masz rację (poproszę bibliografię słownika :D )
ale ja się z tym nie zgadzam do końca, dla mnie to jeden i ten sam język, może po prostu tak go ładnie nazwali na potrzeby zapisu religii

Sargonie, no nie da się ukryć,że jest wiele podobieństw, nie tylko z Sumerami.
a co sądzicie o haśle religii monoteistycznej z Bogiem w trzech osobach?:D

• Idź na górę strony

18

16.03.2010, 9:57

Sargon ja chce jedynie powiedzieć ze obydwa mity te o Noe i te o Gilgameszu nie muszą byś swymi kalkami a po prostu oddzielnie powstałymi opowieściami o wydarzeniu przed wiekami, ewentualnie kontynuacja jednej opowieści która u dwóch rożnych ludów rozwinęła się w trochę inny sposób (np Thor, Perun, Zeus u Wikingów, Słowian i Greków) . Zawsze omawiając jakiś mit, wierzenie - wpierw trzeba uznać je za oryginalny wymysł kultur następnie podac weryfikacji - jak na razie nie niezbitego dowodu na to ze Noe to kalka Gilgamesza ale tez nie twierdze ze tak nie było.
Sumerowie tez wchłaniali do swoich wierzeń substraty obce jak każdy inny system wierzeniowy.
Pani Amarantho może to ja się źle wyraziłem i wyglądało to tak najpierw sanskryt był językiem sakralnym a z czasem jego funkcje sie rozrosły. Słownik jest praca zbiorowa pod redakcją Zygmunta Poniatowskiego.
DDS
  • Idź na górę strony

Amarantha

Średnio zaawansowany

19

17.03.2010, 19:44

hm, ja zrozumiałam Cię tak, jakby sanskryty były dwa, więc według mnie w celach religijnych będzie on sakralny, ale to wciąż wydaje mi się, będzie ten sam język.
a o tym czy funkcje religijne były pierwsze, czy nie,to ciężko dyskutować, bo to trochę na zasadzie co było pierwsze jajko czy kura.

nie wiem, czy o to chodziło?:D

• Idź na górę strony

Kardifsss

Nowicjusz

Zawód: Zdobywanie wykształcenia w 2 Gimnazjum

20

8.04.2010, 17:58

Dopiero dołączyłem do rozmowy ale tak właściwie to niemożna powiedzieć że te początkowe mity i religie od siebie wchłaniały.

Teoria własna:

Równie dobrze zanim powstało jakieś pismo mogła istnieć przecież jakaś pierwotna religia którą inne cywilizacje zinterpretowały w całkiem różne sposoby a następnie tworzyły jej własne odłamy te odłamy stały się potem całymi nowymi religiami które potem czerpały z własnych pomysłów tworząc kolejne nowe religie powtarzające ten proces po czym niektóre wymierały i wiedza na przykład zniknęła razem z nimi potem powstało pismo i zaczęto zapisywać historie narodów i ich religii które były więc uważane za pierwotne potem zaczęły się wielkie podboje , wojny itd. A tym samy ponowne czerpanie z kultur podbitych cywilizacji.

To tylko teoria raczej nie prawdziwa ale mogło się zdarzyć coś podobnego w końcu dalej znajduje się ciała grobowce i tego typu rzeczy przypominające te w innych kulturach ale na przykład na drugim końcu świata albo podobieństwa w róznych wierzeniach oddalonych o setki i tysiące lat.

Nie musicie się że mną zgadzać ale też nie rozważajcie a może raczej nie kłóćcie się ciągle tylko nad tym która religia od której więcej mogła zapożyczyć.
  • Idź na górę strony